Välkomna att följa oss på: https://resegalningarna.travel.blog

 

 

Vi byter webbplats då det inte längre fungerar att redigera på simplesite med mobil  så fortsätt att hänga med oss på

https://resegalningarna.travel.blog

 

  

 

Nu är det dags för nästa äventyr som blir en resa till Kambodja. Vi tar med oss  två häftiga  damer, A&A som vi tillsammans med har planerat, drömt och längtat. Snart så sticker vi ! Välkomna att hänga med!!

 


Måndag 2april 2018

Hemma igen!

 

 Resan hem tog ca  36 timmar och vi var ganska möra  när vi kom hem. Nu har det gått drygt ett dygn sedan vi kom hem och vi börjar sakta inse vilken fantastisk resa vi har gjort.Det har varit omtumlande att kunna ta del av av det hemska Vietnamkriget som är ett bevis på människans grymhet som fått konsekvenser för flera generationer. Vi har upplevt det bubblande storstadslivet i Saigon med den hetsiga trafiken( Vietnam tillhör de länder i världen där flest människor dör i trafiken). Vi har ätit vietnamesisk mat och fått positiv upplevelse av sushi. Vi har sett hur många människor lever i fattigdom men är stolta och fyllda med en inre ro.Vi känner oss ödmjuka över att vi har fått tagit del avi detta land  och vi  hoppas att Vietnam får behålla sin genuinitet och sina traditioner. 

Vi stänger nu bloggen för denna resa och återkommer i maj när vi ska ut på nästa äventyr! Under tiden kan ni titta in på underbara måbra bloggen Livet vid femtio!

https://livetvidfemtio.blogspot.se

 

 

Vi ses i maj!

 

B&P

 

 

 

 

 

Flygplatsen i Helsingfors

Flygplatsen i Singapore

Utanför hemmet vi fick titta in

Mycket trafik i Saigon


Lördag den 31 Mars 2018

Slutet..

 

Sitter på flygplatsen i Singapore och pratar om vår fantastiska resa som nu närmar sig sitt slut.

Vi är väldigt nöjda med allt och då menar vi verkligen allt, boenden, sevärdheterna, maten, shoppingen och priserna. Vietnam är ett väldigt prisvärt land att åka till, du får väldigt mycket för pengarna. 

Vi pratade en del med vår chaufför på vägen hem och han berättade lite om sitt liv bl.a. att han tjänar 400:-/månad som chaufför, att han har 25 dgr obetald semester/år och att han om han vill åka utomlands måste söka tillstånd samt visa att han har pengar på banken och bevisa att han har ett bra jobb.

Det märks att det är ett kommunistland. Han berättade även att om han hade jobbat statligt och skaffat fler än 2 barn så hade han blivit av med jobbet. Det känns väldigt märkligt tycker vi som bor i Sverige där vi är vana att för det mesta få bestämma själva över våra liv..

Han tog oss även med till ett Vietnamesiskt vanligt hem vilket var riktigt intressant att få se 😀

 

Risfält som ligger vid infarten till Saigon

Här sover de små barnen 🛏

Köket 🙄

Dusch och toa 🚽🚿

Gummiplantage där chauffören berättade att det tas många bröllopskort ❤


Fredag den 30 Mars 2018

Dricks eller inte dricks......

 

Det här med dricks är ju inte helt enkelt, ska man ge eller inte och hur mycket?..

Här i Vietnam brukar man tydligen inte ge speciellt mycket dricks men eftersom vi varit väldigt nöjda med servicen på en viss restaurang och med vår städning så gav vi igår 80:- till städerskan för 4 dagars städning och 30:- till servitrisen och himmel vad uppskattat det blev 😮☺!! 

Det var så kul att se hur glada de blev.

Imorse när vi kom till våra rum efter frukost så låg det en massa frukt o vatten på rummet, något det inte gjort förut 🌞och på restaurangen var det extra bra service ikväll vilket vi uppskattade jättemycket!

Så att ge dricks gynnade både den som fick och den som gav i de här fallen 🙄

Så ja, vi kommer att fortsätta att ge dricks även när det inte är ett måste bara för att det känns kul att få visa lite uppskattning när någon gör ett bra jobb 🤗

Idag har vi haft vår sista stranddag innan hemresan imorgon 💦🏖

Vi hann med ca 3 timmar innan solen gick i moln och hade smörjt oss med faktor 30 och döm om vår förvåning när vi kommer in på våra rum och är helt illröda, så här gäller det att smörja, smörja, smörja när ni åker hit 🌞🌞 ( och ändå har vi klarat oss bra de första dagarna så vi vet inte riktigt vad som hände...) . 

 

 

En del frukt fick följa med till stranden 🌞

Vill också prova att Kitesurfa 💨💦!!!


Torsdag den 29mars 2018

Så typiskt!

 

Efter en toppendag så gick vi till våra fina rum för att sova. Värmeljusen var tända och sängarna avdukade så det var bara att krypa ner i de svala lakanen och sova. Kl.01.00 vaknade P av ett droppande ljud som kom ifrån ACn,hon tänkte lite sömnigt att det är nog kondens och somnade om.Kl.0300 vaknade hon av att droppandet blivit intensivare,tänder då lampan och plötsligt smäller det till och det forsar fram vatten likt Niagarafallen! Lika plötsligt slutar det, så håller det på hela natten,växlar mellan intensivt droppande och Niagarafallen! När det äntligen blir morgon jagar P rätt på en städerska som naturligtvis inte förstår engelska men till slut efter mycket gestikulerande så förstod hon problemet att rummet börjar likna en mindre filial till poolen och att insats för att sätta stopp för detta skulle ske inom 10minuter!

När vi sedan  lugnat ner oss efter en god frukost så tog vi en långpromenad på den underbara stranden.Vi uppskattar att det är så lite människor och så glest mellan solstolarna,man kan lyfta blicken utan att titta in i skrevet på en annan badgäst!

I morgon är det vår sista dag i detta fantastiska land....

Män som tålmodigt fiskar

Gissa vad detta är?

Morgonpromenad fram till udden ca 2km

Inte bara sand mellan tårna.......

Jobbar ständigt för att gästerna ska trivas

När vi är trötta på havet plaskar vi en stund i poolen!

Väntar på fot och huvudmassage

Inväntar kvällsmaten


Onsdag 28 Mars 2018

Himmel o Helvete......

 

Allt började så bra igår när vi kom till detta underbara Blue Ocean i Phan Thiet. Uppgraderade rummet för ett bättre, tystare läge, hann med att packa upp, stranden, dusch och sedan lite mat. Kommer tillbaka till ett rum där det är uppbäddat och tända ljus. 

Sedan drar det igång , uppe i taket i sovrummet, ett krafsade och ett dunsande så att B tycker att det blir rätt jobbigt 😫.  Det låter som att "det" närsomhelst ska ta sig igenom  taket. B vågar sig ändå ut i mörkret för att se om någon flyttat in på våningen ovanför men upptäcker att det inte finns någon mer våning .... ringer receptionen efter hjälp och in kommer den minsta vietnamesiskan någonsin med en "Piazavakvast" som hon ska jaga bort vad de tror är en jätterråtta...🤤 det går såklart inte eftersom den inte är i rummet. Till sist kommer fler "experter" som konstaterar att de inte kommer åt eländet 😦 P som har sett att något händer hos B kommer rusande i underkläderna, hon trodde att B hade råkat illa ut men så var det som tur var inte. Skönt ändå med vänner som ställer upp, även i underkläderna 😄 💙  Det hela slutar med att B vägrar sova i rummet och får byta rum till ett rum med havs o poolutsikt, nöjd 😁😁!!

 

Idag har vi i alla fall haft en väldigt lugn o skön dag med sol och bad.

Underhållning av alla Kitesurfare på stranden, massage inkl. håruppsättning som höll för både stora vågor och undervattenssimning i poolen. 

Vi njuter som bara den och är såååå glada över allt vi fått se och uppleva så här långt 🙄

 

Vanlig stor råtta i Vietnam 😝🤤

P:s fina uppsättning

Fruktförsäljning på stranden 😋

Vår fina strand 🌞😍


Tisdag 27mars 2018

Bye Bye Saigon! 

 

Idag gick vi upp kl.0700 och åt för sista gången frukost på Hotellet i Saigon.Det var fullproppat med gäster men vi lyckades hitta platser. Ljudnivån var lika hög som tidigare och det var som vanligt kaos vid brödrosten som är en modell från förra seklet,bröden måste åka fram och tillbaka flera gånger på ett galller för få lite färg och det bildas kö av frustande tyskar och fransmän!. Klockan 0755 hade vi iallafall  checkat ut från hotellet  och var redo för att bli hämtade kl08.00.Bussen kom prick 08.00 och åkte sedan vidare för att plocka upp några danska familjer.Deras hotell låg inte så långt bort från vårt hotell men pga trafiken  är så rörig så tar det tid. När vi kom dit så fattades det en familj och ingen visste vårt de befann sig. Chauffören tog beslutet att åka trots att alla inte var på plats, vi hade ca 5 timmars resa framför oss till Phan Thiet. Vi tittade bekymrat på varandra och undrade kan man verkligen åka ifrån gäster som inte dyker upp? Är det inte klokt att vänta en stund? 

Nej som sagt chauffören åkte och vi började trixa ut ur Saigon som inte är det lättaste med all hysterisk trafik och brist på trafikregler! Chauffören servade oss med vattenflaskor och våtservetter. När vi hade åkt ca 30 minuter ringer chaufförens mobil och han låter lite upprörd, han ger sin mobil till B som då får"lyckan " att prata med hotellchefen som undrar  om vi kan tänka oss att åka tillbaka då de "försvunna" gästerna dykt upp! Det var bara att gilla läget och säga att det var ok trots att vi inte alls hade lust att krångla oss tillbaka till Saigon. När vi hämtade upp danskarna så sade de gemytligt: god morgon!

Vi var då en timme försenade och än en gång fick vi trixa oss ut genom stan mot Phan Thiet där vi ska bada,sola, koppla av samt undvika vissa danskar!!

 

P.s för att lugna er kan vi rapportera att tuppen fortfarande lever!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nya trenden! Glasvägg och slang istället för toaborste!

Matsalen med den fantastiska akustiken !

Byter ut mot fräschare vattendrag!

Jag är ett stycke. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera mig. Jag är ett jättebra ställe för dig att berätta din historia på så att dina besökare kan få veta lite mer om dig.

Blue Ocean

Blue Ocean


Tisdag 27mars 2018

Blue Ocean!

 

Nu är vi installerade på Blue Ocean Spa och man kan likna det vi Selma Spa fast lite varmare klimat och ett hav att bada i istället för Sunnesjön. Vi bor  i rum som är otroligt fina och mysiga med värmeljus som är tända och sprider orientaliska dofter.Stranden är kritvit och mjuk som sammet. Personalen allt för att vi ska trivas och vi kan önska oss vad vi vill så ordnar de det!

Kvällens mat blev krokodil! Ja, du läste rätt! Krokodilkött på spett tillsammans med grönsaker.Jag smakade en halv tugga och B kämpade med flera bitar trots att hon blev blekare och blekare. Det var inte speciellt gott........tyvärr så är Wifi segt här på Hotellet så bilder kommer senare. Imorgon ska vi sova ut och förhoppningsvis slippa bli väckta av en morgonpigg tupp!!


Måndag 26 mars 2018

Ännu en toppendag har gått här i Vietnam vilken började med frukost kl.07.00. P var rätt trött och började med en rostad macka som hon försökte att "smöra" med en ostskiva vilket B tyckte var hysterisk kul 😂 ! När vi väl lyckats få i oss frukosten så var det dags för en tur till Mekong-deltat som är ett område i södra Vietnam där det bor ca. 18 miljoner människor. Området  består av massor med kanaler, risfält och fruktträdgårdar . Något många inte vet att man ifrån botten i deltat tar upp mängder av den fina vita sanden som sedan skickas till andra länder för att användas till konstgjorda stränder. 

På plats i deltat blev vi skjutsade med olika båtar, åt "Elefantfisk" provade olika frukter ex. Jackfruit som luktar riktigt illa men som smakade desto bättre som tur var😋Vi provade också att mysa med en boaorm(som var kall, jättetung och verkligen ville kramas )  såg tillverkning av rispopcorn och kola gjord av kokosnötter som vi även fick dricka mjölken från vilket INTE var gott 😝Till slut tillbaka mot Saigon där vi efter vägen såg massor med risfält med gravar på. Det är tydligen så i Vietnam att man bara får behålla sin mark en begränsad tid om man inte begraver sina anhöriga på marken. När man gjort  det så är det alltså ingen annan som vill ha marken då Vietnameserna är väldigt vidskepliga. Tur att vi inte har det så hemma i Sverige!! 

Nu är det sovtime och vi hoppas att den där tuppen håller fred inatt , har fått veta idag att den ska användas till tuppfäktning vilket är en EJ tillåten "sport" här i Vietnam, stackarn 😕.

 

Båttur i Mekongdeltat 😃

God fisk 🐡!!

Tillverkning av supergoda riskakor.

En av alla gravar på risfälten..


Söndag 25mars 2018

Idag "hoppde" vi upp till frukosten kl.07.00. Igår åt vi frukost k.l.09.00 och hade i princip hela matsalen för oss själva.Idag när vi klev in i matsalen möttes vi av ett gigantiskt sorl som får en skolmatsal att verka som en lugn idyll! Akustiken är enorm och det gjorde att vi tvingades vakna till snabbt. Klockan 07.40 blev vi hämtade med buss för att åka till Cu-Chi tunnlarna. Det blev en intressant färd då vi fick se den Vietnsmesiska landsbygden, några magra kor och flera gummiplantager. Guidningen av tunnlarna var mycket intressant och vi kände historiens vingslag när vi andäktigt fick ta del av hur tunnlarna använts under kriget samt alla hemska uppfinningsrika fällor viatnameserna riggade för att fånga/döda amerikanarna.

Förmiddagen gick fort och när vi kom tillbaka till Saigon var det projekt shopping! Vi insåg ganska snart för att överleva så var det läge att fylla på med lite energi så vi hittade en vietnamesisk grillrestaurang där vi testade lite nya rätter.B fick en ny favorit: att doppa kött i äggula och det rekommenderas sig varmt!

Vi vandrade runt i shoppingcentret men lyckades inte få till några större inköp, det kan kanske bero på värmen som idag var 38 grader.Vi bestämde oss för att tanka på energi och drack passionsjuice och åt glass och det gjorde susen. Vi bestämde oss för att gå till "Natt" marknaden som är känd för att ha öppet på natten.När vi glada i hågen hittade dit så höll de på att packa ihop!Vi tog en kort snabb runda och lyckades hitta lite saker som vi tyckte vi förhandlade  fram ett bra pris på. Sedan var det dags att gå hem och lägga sig för att ladda för morgondagen. Då har vi sovmorgon och blir hämtade 07.50!

P.s tuppen lever fortfarande!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Test av tunnel!

Fälla för att fånga/döda Amerikanarna.

Miljön påminner om den gamla tv-serien Mash

Del av tunnelsystemet

Eldragning på hög nivå!

Kyrkogård......

Lite inhandlat.....

Vi går hem efter en lång dag.


Lördag 24 mars 2018

Nu har vi varit här i 1 dygn och det har hänt mycket: det första vi gjorde var att gå till parken utanför hotellet.  Där sprang vi på en gammal dam på 80 år som berättade sin livshistoria på knackig engelska 😁 Vi skulle sedan iväg med buss till bl.a Krigsmuseet och för att åka speedboat. Hungriga som vi var så tänkte vi ta en snabblunch tvärs över gatan, det gick sådär , maten dröjde o kom in 10 min innan vi skulle iväg, kastade i oss kokhet mat , spillde lite här o där o slängde oss på bussen med andan i halsen. Krigsmuseet var en chock, trodde att vi visste vad Vietnam kriget var men den var 1000 ggr värre, googla o läs bl.a vad Agent Orange var 😯 . Vi hann också med Palatset i Saigon  ( som folket vill att vi säger, INTE Ho Chi Minh..) där gick vi i 1 timme i 35c värme, puh 💦😳 Avslutade sedan dagen med suverän sushi för vilken vi betalade tot.135:- för oss båda med dryck 😋!   Och en sak till , vi tyckte att vi vaknade kl.4 inatt av en tupp som gol och det kunde ju inte stämma här mitt i centrum men joho då , vi tog en promenad för en stund sen och där stod den , en liten bur med en tupp o två hönor, hoppas att det var någons kvällsmat så att vi får sova inatt 💤💤!! 

 

Vem minns inte denna bild 😢

Sushi

Mera Sushi 😃

Väckning kl.4.00 ?😯


Torsdag 22 april 2018

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig när en propp slinker in i vaden .B är inte bara en fena på att fixa vietnamesiska cash utan har förmågan att"fuska" inom sjukvården. Hon tar sin "sil" under min stränga övervakning  så att ingen ska se oss och vi lyckades! Så nu strax mot Helsingfors! ✈

Någonstans på en Toa på Arlanda...


Buss 4you. Torsdag 22/3

Äntligen är vi på väg till Vietnam, ser fram emot att få äta upp vår lilla matsäck innan vi når Arlanda 😋 svårt att fatta att vi äntligen är på väg , har såklart hänt en del som gjorde att vi trodde att "nej det blir blir ingen resa" men nu sitter vi här 😃😃 Kommer en rapport om vad som hände senare 🤤


Lördag den 17mars 2018

Nästa lördag är vi här!

Det är -11grader ute, solen skiner och det är vindstilla. Vi har börjat packa på riktigt och försöker att tänka sommar trots en strålande vinterdag.Vi har nog inte riktigt förstått att snart om några få dagar är det dax att starta vårt äventyr. B har beställt vietnamesisk valuta som egentligen  är omöjligt att göra i Sverige men B brukar lista ut hur kluriga saker och är det någon som klarar av att fixa vietnamesisk cash så är det B!


Torsdag den 15mars 2018

Det är dags att börja gräva fram sommargarderoben. Det är svårt att förstå att om en vecka lämnar vi kylan som envist biter sig fast  här hemma. Underbart att slippa skotta snö samt att kunna gå på barmark och  kunna ta ut sina steg utan att halka och bryta armar och ben! Största " bekymret" nu är vilken kollektion vi ska packa så att det blir korrekt dels vädermässigt samt att resväskan inte  får bli full för att kunna ge plats för många nya inköp !


Onsdag den 14mars 2018


Trevligt besök på Apoteket!

Med så många bakterier måste vi klara av att äta allt!!!

Har varit till apoteket och handlat till resan. Jag var till ett litet apotek som finns i anslutning till sjukhuset. Jag strosade runt bland hyllorna och hade siktet inställt på myggmedel inte direkt säsong för det upptäckte jag. Expediten ropade på mig och undrade om jag ville ha hjälp! "Ja tack gärna" svarade jag  och informerade att jag letade efter myggmedel. "Det här vi här bakom disken"   svarade hon. Jag gick fram till disken och då tryckte hon på en liten knapp  och plötsligt låstes ytterdörren! Jag hade hela apoteket för mig själv med en expedit som var helt fokuserad på vad jag skulle behöva för olika medikamenter på vår resa. Hon radade upp hela sortimentet med myggmedel som jag fick känna, lukta och klämma på. Hon tag fram en sida på nätet där de olika egenskaperna jämfördes. Nästa rekommendation att inhandla var medel mot olika magåkommor man kan bli drabbad av.Samma procedur igen, alla märken radades upp på disken och jag fick vrida och vända på alla förpackningar. Jag kände mig som en Vipkund totalt avstressad, inga som står i kö bakom som suckar och stönar när man tar tid på sig att välja. Efter 30 minuter hade jag shoppat klart expediten tryckte på den lilla knappen, dörren öppnades och jag gick ut med lätta fötter och en rejäl påse!

 


Tisdag 13 mars 2018

Så ärtiga !

KOMPRESSIONSSTRUMPOR!

 

Då har vi letat fram stödstrumporna fast det låter ungdomligare att säga kompressionsstrumpor! Stödstrumpor kan tyckas vara för gamla tanter och riktigt där är vi inte ännu, så vi kallar dom kompressionstrumpor.Vi ska flyga många timmar och strumporna kan minska risken att drabbas av blodpropp.Många idrottsmän använder kompressionsstrumpor eftersom de kan minska muskelvibrationer, ge snabbare återhämtning och stöd åt hela muskulaturen i benen. Nu förtiden finns strumporna i olika fina designs till skillnad mot tidigare då de endast var svarta till herrarna och vita till damerna. Vi trär på våra kompressions/stödstrumpor och det leder naturligtvis till att vi kommer att studsa av planet med pigga lätta ben!

 

 

 

 


Måndag 12 mars 2018

Regn regn! 10 dagar kvar.....


Söndag den 11 mars 2018

Packningen påbörjad 😎längtar!!

Nya skor att promenera långt i.Kommer att gå in skorna på jobbet och hoppas slippa skoskav..


Lördag 10 mars 2018

Hit ska vi 🤗

Katten får inte följa med!!!


Ingen snö!!!

Snart slipper vi snön!